Workshops
Ik maak bespreekbaar wat het betekent om op te groeien als KOPP / KOV (kind van een ouder met psychische- en/of verslavingsproblemen en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn in een volwassen leven.
Enkele voorbeelden
Workshop ‘De onzichtbare last: wat betekent het om op te groeien als KOPP/KOV?’
Op 12 februari 2025 mocht ik spreken op het Zorg+Welzijn Jaarcongres ‘Verslaving in het sociaal domein’. Een congres bedoeld voor professionals die zich bezighouden met het thema verslaving en o.a. werkzaam zijn binnen welzijnsorganisaties, overheid, verpleegkunde en verzorging, ggz, verpleeghuiszorg en onderwijs.
Ik deelde mijn verhaal als dochter van een psychisch zieke en verslaafde moeder en de impact van opgroeien als KOPP/KOV (kinderen van ouders met psychische problemen en/of verslaving) op mijn volwassen leven. Tijdens mijn interactieve workshop ‘De onzichtbare last’ ging ik aan de hand van een situatie uit mijn eigen leven met de deelnemers in gesprek over onzichtbare lasten. Als je ongezien en onveilig opgroeit, ontwikkel je patronen en gedragingen waar je later in je leven veel last van kunt hebben.
Als oudste kind nam ik bijvoorbeeld te veel verantwoordelijkheid op me en leerde ik geen grenzen stellen. Dit leidde later weer tot uitdagingen zoals het moeilijk vinden om ‘nee’ te zeggen, altijd alert zijn en continu overprikkeld raken met een ernstige burn-out tot gevolg. Wat onder de oppervlakte ligt en dus niet direct zichtbaar, is hoe deze lasten je leven dagelijks kunnen beïnvloeden. Je bent bijvoorbeeld altijd bezig je omgeving te scannen, voelt je verantwoordelijk voor anderen en worstelt met intense, soms ongecontroleerde emoties. Wat weer kan leiden tot chronische vermoeidheid, lichamelijke klachten, stress en onzekerheid.
Mijn doel was het volgende mee te geven:
- Herkennen van de problematiek: je zult beter de vaak subtiele signalen herkennen die erop wijzen dat iemand opgegroeid is in een gezin waar psychische- en/of verslavingsproblemen spelen.
- Meer leren over de effecten op een volwassen leven: je hebt meer kennis van hoe de ervaringen uit de kindertijd hun weerslag kunnen hebben op de volwassenheid, inclusief de verhoogde kans op het zoeken van hulp bij de GGZ.
- Toenemen van empathie en begrip: je hebt een dieper begrip van de emotionele en psychologische uitdagingen waarmee deze ‘kinderen van’ geconfronteerd worden, wat leidt tot meer empathische en effectieve hulpverlening.
Kind van Dag 2021 – MIND Naasten Centraal (voorheen Labyrint in Perspectief)
Op 6 november 2021 vond de jaarlijkse Kind van Dag plaats. Dit is een ontmoetingsdag voor volwassen KOPP (Kind van Ouder met Psychische Problemen) en KOV (Kind van Ouder met een verslaving). Deze dag werd georganiseerd door Labyrint in Perspectief. Sinds 1 januari 2022 is deze organisatie verder gegaan onder de naam MIND Naasten Centraal. De Kind van Dag is een dag met herkenning, erkenning en diepgang in een veilige, informele sfeer, georganiseerd door vrijwilligers die allen zelf kind van zijn. In het ochtendprogramma is er een spreker of lezing, in de middag zijn er diverse workshops.
Tijdens deze dag gaf ik samen met een andere ervaringsdeskundige een workshop genaamd: ‘Uit je KOPP’. Deze workshop is speciaal bedoeld voor jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar die zijn opgegroeid met een ouder met psychische problemen en/of verslavingsproblemen. Tijdens deze workshop brachten we de deelnemers op een interactieve manier in beweging om op reis te gaan naar wie ze zijn. Wij zijn er van overtuigd dat het ontrafelen van het verleden en het ontdekken van wie jij bent, door jouw patronen en gedragingen bloot te leggen en zichtbaar te maken, de sleutels zijn tot vrijheid.
Labyrint in Perspectief
Als vervolg op het Labyrint Young evenement van 10 april jl. werd er op zaterdag 19 juni 2021 een Q&A georganiseerd door Labyrint in Perspectief. Opnieuw konden mensen met mij in gesprek gaan over grenzen, maar ook over andere zaken waar je tegenaan loopt of mee te maken hebt, als je een naaste hebt met een psychische kwetsbaarheid. Delen is helen. Het vorige evenement was een enorm succes, dat blijkt ook wel uit de reacties:
“Dank je wel voor het organiseren. Het is zo fijn en helend om ervaringen te delen en te merken dat ik niet de enige ben die tegen dingen aanloopt”.
Deze sessie was bedoeld voor jongvolwassenen (+/- 18-35 jaar) die een naaste hebben met een psychische kwetsbaarheid of verslaving.
Labyrint in Perspectief
‘Je presentatie was echt top en je verhaal zo relateerbaar. De deelnemers voelden zich onwijs betrokken bij de lezing’
Ik sprak op het eerste online Labyrint Young evenement. Een evenement georganiseerd vanuit Labyrint in Perspectief en bedoeld voor jongvolwassenen (18-35 jaar) die een naaste hebben met een psychische kwetsbaarheid of verslaving. Aan de hand van mijn boek ging ik in op het thema ‘Hoe ver ga jij? – In gesprek over grenzen en (on)voorwaardelijke liefde voor je naasten’. Want hoe ga je om met iemand die psychisch kwetsbaar is en andere zorg nodig heeft? Hoe blijf je trouw aan jezelf, als je ook trouw wilt blijven aan een ander? Kun of moet je altijd trouw blijven aan iemand anders en welke keuzes kun je daar in maken?
Veens-welzijn
‘De deelnemers hebben ademloos naar je verhaal geluisterd! Dank je wel voor je inbreng en openheid’
Bij de training van Veens-Welzijn ‘Van onmacht naar kracht’ vertelde ik mijn verhaal naar aanleiding van mijn boek.
Patronen en gedragingen nemen we mee vanuit onze jeugd. Ze kunnen je helpen, maar ook tegenhouden om jouw leven te kunnen leven. Als ze stagnerend werken kan het helpend zijn om te onderzoeken waar bepaalde patronen vandaan komen en hoe ze doorwerken in je leven nu. Wanneer je patronen en gedragingen doorziet, kun je gaan staan voor wie je bent en keuzes gaan maken vanuit jouw authentieke zelf. Op die manier kun je groeien vanuit onmacht naar de kracht die in je zit. Patronen uit je verleden hoeven namelijk niet te bepalen hoe het nu met je gaat.