Spreken
Wat ik doe?
Ik maak bespreekbaar wat het betekent om op te groeien in onveiligheid en wat de gevolgen hiervan zijn. Ik vertel je mijn verhaal. Ik ben een volwassen KOPP/KOV kind, kind van een ouder met Psychische problemen en een Kind van een Ouder met Verslavingsproblemen.
Ik vertel je over eenzaamheid en verwarring, dromen en demonen. Over therapie en hulpverlening. Ook praat ik over moed, daadkracht en tevoorschijn komen. Ik laat je zien hoe je los kunt komen van ongezonde (familie-) patronen en hoe je jouw hart kunt gaan volgen. Mijn verhaal is een herkenning voor velen en een eyeopener voor hulpverleners. Ik heb inmiddels diverse interviews gegeven. Deze kun je hier lezen.
Je kunt mij benaderen voor interviews en als gastspreker voor het geven van o.a. webinars, spreekbeurten, presentaties en lezingen.
Ik praat op maat :-).
Wil je meer informatie of met me in gesprek? Neem gerust contact met mij op!
Enkele voorbeelden
Opening tentoonstelling KIND VAN in Vught
Op maandag 2 september 2024 is de tentoonstelling KIND VAN (over Kinderen van Ouders met Psychische- en/of Verslavingsproblemen) doorgereisd naar de gemeente Vught. Als een van de geportretteerden van deze tentoonstelling ben ik regelmatig betrokken bij openingen of bij het randprogramma dat in de verschillende gemeentes wordt georganiseerd. In Vught had ik de eer om deze expositie te openen met een wethouder. In de avond gaf ik nog een boeklezing over mijn boek Uit de kluwen in de prachtige bibliotheek van Vught. Tijdens de opening zijn interviews afgenomen en is er ook een kort beeldverslag gemaakt door Dtv Nieuws. Om dit (beeld) verslag te lezen en te bekijken, kun je hier klikken.
Lezing ‘Een veilige ander’
Op donderdag 18 april 2024 gaf ik tijdens het minisymposium KOPP/KOV de lezing ‘Een veilige ander’. Een veilige ander is de persoon met wie je een band hebt en bij wie je je gedachten, gevoelens en ervaringen zonder angst voor veroordeling of afwijzing kunt delen. Veel KOPP/KOV kinderen groeien op in een onveilige omgeving, waarin ze niet de ondersteuning, zorg en begeleiding ontvangen van hun ouders die ze wel hard nodig hebben. De aanwezigheid van een veilige ander in het leven van een KOPP/KOV kind kan alle verschil maken. In mijn lezing nam ik de deelnemers mee in mijn verhaal en liet ik zien en ervaren wat het effect van een veilige ander in het leven van een KOPP/KOV-kind is en kan zijn.
Tijdens dit symposium werd aan professionals en vrijwilligers inzicht gegeven in de moeilijkheden die kinderen van ouders met psychische klachten ervaren. Én er werden handvatten aangeboden om ‘kinderen van’ te ondersteunen. Dit minisymposium was bedoeld voor alle professionals en vrijwilligers die werken met kinderen. De lezingen werden verzorgd door KOPP/KOV-preventiewerkers, wetenschappers en ervaringsdeskundigen.
Dit symposium vond plaats tijdens de expositieweken ‘Kind van’ over KOPP/KOV, georganiseerd door Vincent van Gogh en gemeente Weert. Bekijk ook de KOPP/KOV-activiteiten van Vincent van Gogh op hun website.
Webinar ‘Het blijft toch familie?!’
Voor de community Met Zonder Ouders van Sandra Vermeulen, heb ik op woensdagavond 10 juni 2024 een webinar verzorgd.
Tijdens dit webinar ging ik dieper in op de dynamiek binnen familiesystemen, met een focus op de impact van ongezonde patronen op ons welzijn en groei. Als ervaringsdeskundige deelde ik mijn inzichten en ging ik in gesprek over onze plaats binnen onze families, met de liefde en chaos die daarmee vaak gepaard gaat. Ik deelde mijn persoonlijke ervaringen over hoe ik mijn plek binnen mijn familiesysteem heb gevonden en de uitdagingen die ik daarbij tegenkwam. Daarnaast besprak ik samen met de deelnemers hoe we onze eigen grenzen kunnen bewaken en welke keuzes we kunnen maken om onze eigen ‘gezonde’ plek in te nemen.
Of je nu worstelt met familiebanden, je eigen pad in het leven probeert te vinden, of gewoon nieuwsgierig bent naar de ervaringen van anderen, dit webinar biedt een waardevolle gelegenheid om te leren en te groeien.
Ik werk als geportretteerde mee aan het nieuwe project KIND VAN van Stichting Open Mind dat op 10 februari 2023 werd geopend in Amsterdam-Zuidoost. Met een reizende multimediale tentoonstelling en een aanvullend lokaal impact-programma geeft zij inzicht in de gevolgen van ouderlijke psychische en verslavingsproblematiek op een ‘kind van’ en beogen ze het opgroeien met een ouder met psychische en verslavingsproblemen bespreekbaar te maken.
De tentoonstelling toont de portretten en persoonlijke verhalen van negentien diverse KOPP/KOV tussen de 20 en 80 jaar. Fotograaf/kunstenaar Sevilay Maria maakt in de foto’s bijna voelbaar hoe de geportretteerden sterk zijn geworden, door letterlijk uit de schaduw van de problematiek van hun ouders te treden. Zij hoeven niet langer te zwijgen; ze worden gezien en gehoord. De persoonlijke verhalen vertellen wat deze ‘kinderen van’ in hun jeugd hebben ervaren, welke impact dat heeft op de lange termijn en hoe ze daar nu mee omgaan.
Deze multimediale tentoonstelling KIND VAN, die ook via de QR code online te bekijken en te beluisteren is, reist vanaf 10 februari 2023 langs diverse gemeenten door Nederland om de maatschappelijke kennis van KOPP/KOV en het gesprek hierover op gang te brengen. Wil je weten of de tentoonstelling ook in jouw gemeente komt? Kijk dan op de site van Stichting open Mind.
Ook is er een podcast waarin je kunt luisteren naar een selectie van de verhalen van de geportretteerden.
Zelf werd ik in het kader van deze tentoonstelling ook geinterviewd door LINDA. Dit interview kun je hier lezen.
Onlangs heeft het Trimbos-instituut nieuwe cijfers gelanceerd Over KOPP/KOV . In Nederland groeien ongeveer 900.000 thuiswonende kinderen onder de 18 jaar op met een ouder met psychische problemen en/of een verslaving. Dat is ongeveer 1 op de 4 kinderen. Wil je hier meer over weten, bekijk dan eens dit informatieve filmpje. Meer informatie kun je ook vinden op de site van het Trimbos-instituut.
Kind van Dag 2021 – MIND Naasten Centraal (voorheen Labyrint in Perspectief)
Op 6 november 2021 vond de jaarlijkse Kind van Dag plaats. Dit is een ontmoetingsdag voor volwassen KOPP (Kind van Ouder met Psychische Problemen) en KOV (Kind van Ouder met een verslaving). Deze dag werd georganiseerd door Labyrint in Perspectief. Sinds 1 januari 2022 is deze organisatie verder gegaan onder de naam MIND Naasten Centraal. De Kind van Dag is een dag met herkenning, erkenning en diepgang in een veilige, informele sfeer, georganiseerd door vrijwilligers die allen zelf kind van zijn. In het ochtendprogramma is er een spreker of lezing, in de middag zijn er diverse workshops.
Tijdens deze dag gaf ik samen met een andere ervaringsdeskundige een workshop genaamd: ‘Uit je KOPP’. Deze workshop is speciaal bedoeld voor jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar die zijn opgegroeid met een ouder met psychische problemen en/of verslavingsproblemen. Tijdens deze workshop brachten we de deelnemers op een interactieve manier in beweging om op reis te gaan naar wie ze zijn. Wij zijn er van overtuigd dat het ontrafelen van het verleden en het ontdekken van wie jij bent, door jouw patronen en gedragingen bloot te leggen en zichtbaar te maken, de sleutels zijn tot vrijheid.
Labyrint in Perspectief
Als vervolg op het Labyrint Young evenement van 10 april jl. werd er op zaterdag 19 juni 2021 een Q&A georganiseerd door Labyrint in Perspectief. Opnieuw konden mensen met mij in gesprek gaan over grenzen, maar ook over andere zaken waar je tegenaan loopt of mee te maken hebt, als je een naaste hebt met een psychische kwetsbaarheid. Delen is helen. Het vorige evenement was een enorm succes, dat blijkt ook wel uit de reacties:
“Dank je wel voor het organiseren. Het is zo fijn en helend om ervaringen te delen en te merken dat ik niet de enige ben die tegen dingen aanloopt”.
Deze sessie was bedoeld voor jongvolwassenen (+/- 18-35 jaar) die een naaste hebben met een psychische kwetsbaarheid of verslaving.
Labyrint in Perspectief
‘Je presentatie was echt top en je verhaal zo relateerbaar. De deelnemers voelden zich onwijs betrokken bij de lezing’
Ik sprak op het eerste online Labyrint Young evenement. Een evenement georganiseerd vanuit Labyrint in Perspectief en bedoeld voor jongvolwassenen (18-35 jaar) die een naaste hebben met een psychische kwetsbaarheid of verslaving. Aan de hand van mijn boek ging ik in op het thema ‘Hoe ver ga jij? – In gesprek over grenzen en (on)voorwaardelijke liefde voor je naasten’. Want hoe ga je om met iemand die psychisch kwetsbaar is en andere zorg nodig heeft? Hoe blijf je trouw aan jezelf, als je ook trouw wilt blijven aan een ander? Kun of moet je altijd trouw blijven aan iemand anders en welke keuzes kun je daar in maken?
Veens-welzijn
‘De deelnemers hebben ademloos naar je verhaal geluisterd! Dank je wel voor je inbreng en openheid’
Bij de training van Veens-Welzijn ‘Van onmacht naar kracht’ vertelde ik mijn verhaal naar aanleiding van mijn boek.
Patronen en gedragingen nemen we mee vanuit onze jeugd. Ze kunnen je helpen, maar ook tegenhouden om jouw leven te kunnen leven. Als ze stagnerend werken kan het helpend zijn om te onderzoeken waar bepaalde patronen vandaan komen en hoe ze doorwerken in je leven nu. Wanneer je patronen en gedragingen doorziet, kun je gaan staan voor wie je bent en keuzes gaan maken vanuit jouw authentieke zelf. Op die manier kun je groeien vanuit onmacht naar de kracht die in je zit. Patronen uit je verleden hoeven namelijk niet te bepalen hoe het nu met j