Spreken

Wat ik doe?

Ik maak bespreekbaar wat het betekent om op te groeien in onveiligheid en wat de gevolgen hiervan zijn. Ik vertel je mijn verhaal. Een verhaal over de effecten van verkeerde ouderlijke zorg. Ik ben een volwassen KOPP/KOV kind (Kind van Ouders met Psychische problemen en/of een Kind van Ouders met Verslavingsproblemen).

Ik vertel je over eenzaamheid en verwarring, dromen en demonen. Over therapie en hulpverlening. Ook praat ik over moed, daadkracht en tevoorschijn komen. Ik laat je zien hoe je los kunt komen van ongezonde (familie-) patronen en hoe je jouw hart kunt gaan volgen. Mijn verhaal is een herkenning voor velen en een eyeopener voor hulpverleners. 

Ik heb voor en tijdens het schrijven van mijn boek veel gelezen over de oorzaken en effecten van opgroeien in onveiligheid. Boeken zoals ‘Het onverwoestbare kind‘, ‘Niemandskinderen‘ en ‘Will I ever be good enough‘ liggen mij na aan het hart. Ook de theorie ‘De positieve desintegratie‘ van Dabrowski sluit volledig aan bij hoe ik in het leven sta. In mijn boek schrijf ik erover en ik praat er graag over in combinatie met mijn eigen verhaal en ontdekkingen.

Je kunt mij benaderen voor interviews en als gastspreker voor het geven van spreekbeurten, presentaties en lezingen. In september 2020 gaf ik een interview aan Eva/Eo, dit interview kun je hier lezen. In december 2020 werd ik geïnterviewd door De Gelderlander. Dit interview is hier te lezen.

Als je mij leert kennen dan zul je ontdekken dat ik graag lach, veel en snel praat, ontzettend enthousiast ben als een onderwerp mij raakt en erg veel van koffie houd.

Waar ik over spreek?

Thema’s uit mijn autobiografie Uit de kluwen’. Een boek over de effecten van verkeerde ouderlijke zorg. Ik spreek over het leven. Dat doe ik op een manier die raakbaar en kwetsbaar is. Ik stimuleer, prikkel, raak en daag uit.

Ik maak thema’s bespreekbaar zoals:

  • Kluwengezin
  • KOPP/KOV-kinderen
  • Vergeten kinderen
  • Narcisme
  • Syndroom van Münchhausen
  • Hoogsensitiviteit
  • Hoogbegaafdheid

Ik praat op maat :-).

Voor meer informatie kun je contact met mij opnemen.

Wat ik zoal doe:

Tentoonstelling KIND VAN – Stichting Open mind

Ik werk als geportretteerde mee aan het nieuwe project KIND VAN van Stichting Open Mind dat op 10 februari 2023 werd geopend in Amsterdam-Zuidoost. Met een reizende multimediale tentoonstelling en een aanvullend lokaal impact-programma geeft zij inzicht in de gevolgen van ouderlijke psychische en verslavingsproblematiek op een ‘kind van’ en beogen ze het opgroeien met een ouder met psychische en verslavingsproblemen bespreekbaar te maken. 

De tentoonstelling toont de portretten en persoonlijke verhalen van negentien diverse KOPP/KOV tussen de 20 en 80 jaar. Fotograaf/kunstenaar Sevilay Maria maakt in de foto’s bijna voelbaar hoe de geportretteerden sterk zijn geworden, door letterlijk uit de schaduw van de problematiek van hun ouders te treden. Zij hoeven niet langer te zwijgen; ze worden gezien en gehoord. De persoonlijke verhalen vertellen wat deze ‘kinderen van’ in hun jeugd hebben ervaren, welke impact dat heeft op de lange termijn en hoe ze daar nu mee omgaan.

Deze multimediale tentoonstelling KIND VAN, die ook via de QR code online te bekijken en te beluisteren is, reist vanaf 10 februari 2023 langs diverse gemeenten door Nederland om de maatschappelijke kennis van KOPP/KOV en het gesprek hierover op gang te brengen. Wil je weten of de tentoonstelling ook in jouw gemeente komt? Kijk dan op de site van Stichting open Mind.

Ook is er een podcast waarin je kunt luisteren naar een selectie van de verhalen van de geportretteerden.

Zelf werd ik in het kader van deze tentoonstelling ook geinterviewd door LINDA. Dit interview kun je hier lezen.

Onlangs heeft het Trimbos-instituut nieuwe cijfers gelanceerd Over KOPP/KOV . In Nederland groeien ongeveer 900.000 thuiswonende kinderen onder de 18 jaar op met een ouder met psychische problemen en/of een verslaving. Dat is ongeveer 1 op de 4 kinderen. Wil je hier meer over weten, bekijk dan eens dit informatieve filmpje. Meer informatie kun je ook vinden op de site van het Trimbos-instituut.

Kind van Dag 2021 – MIND Naasten Centraal (voorheen Labyrint in Perspectief)

Op 6 november 2021 vond de jaarlijkse Kind van Dag plaats. Dit is een ontmoetingsdag voor volwassen KOPP (Kind van Ouder met Psychische Problemen) en KOV (Kind van Ouder met een verslaving). Deze dag werd georganiseerd door Labyrint in Perspectief. Sinds 1 januari 2022 is deze organisatie verder gegaan onder de naam MIND Naasten Centraal. De Kind van Dag is een dag met herkenning, erkenning en diepgang in een veilige, informele sfeer, georganiseerd door vrijwilligers die allen zelf kind van zijn. In het ochtendprogramma is er een spreker of lezing, in de middag zijn er diverse workshops.

Tijdens deze dag gaf ik samen met een andere ervaringsdeskundige een workshop genaamd: ‘Uit je KOPP’. Deze workshop is speciaal bedoeld voor jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar die zijn opgegroeid met een ouder met psychische problemen en/of verslavingsproblemen. Tijdens deze workshop brachten we de deelnemers op een interactieve manier in beweging om op reis te gaan naar wie ze zijn. Wij zijn er van overtuigd dat het ontrafelen van het verleden en het ontdekken van wie jij bent, door jouw patronen en gedragingen bloot te leggen en zichtbaar te maken, de sleutels zijn tot vrijheid.

Labyrint in Perspectief

Als vervolg op het Labyrint Young evenement van 10 april jl. werd er op zaterdag 19 juni 2021 een Q&A georganiseerd door Labyrint in Perspectief. Opnieuw konden mensen met mij in gesprek gaan over grenzen, maar ook over andere zaken waar je tegenaan loopt of mee te maken hebt, als je een naaste hebt met een psychische kwetsbaarheid. Delen is helen. Het vorige evenement was een enorm succes, dat blijkt ook wel uit de reacties:

“Dank je wel voor het organiseren. Het is zo fijn en helend om ervaringen te delen en te merken dat ik niet de enige ben die tegen dingen aanloopt”. 

Deze sessie was bedoeld voor jongvolwassenen (+/- 18-35 jaar) die een naaste hebben met een psychische kwetsbaarheid of verslaving. 

Labyrint in Perspectief

‘Je presentatie was echt top en je verhaal zo relateerbaar. De deelnemers voelden zich onwijs betrokken bij de lezing’

Ik sprak op het eerste online Labyrint Young evenement. Een evenement georganiseerd vanuit Labyrint in Perspectief en bedoeld voor jongvolwassenen (18-35 jaar) die een naaste hebben met een psychische kwetsbaarheid of verslaving. Aan de hand van mijn boek ging ik in op het thema ‘Hoe ver ga jij? – In gesprek over grenzen en (on)voorwaardelijke liefde voor je naasten’. Want hoe ga je om met iemand die psychisch kwetsbaar is en andere zorg nodig heeft? Hoe blijf je trouw aan jezelf, als je ook trouw wilt blijven aan een ander? Kun of moet je altijd trouw blijven aan iemand anders en welke keuzes kun je daar in maken?

Veens-welzijn

‘De deelnemers hebben ademloos naar je verhaal geluisterd! Dank je wel voor je inbreng en openheid’

Bij de training van Veens-Welzijn ‘Van onmacht naar kracht’ vertelde ik mijn verhaal naar aanleiding van mijn boek.

Patronen en gedragingen nemen we mee vanuit onze jeugd. Ze kunnen je helpen, maar ook tegenhouden om jouw leven te kunnen leven. Als ze stagnerend werken kan het helpend zijn om te onderzoeken waar bepaalde patronen vandaan komen en hoe ze doorwerken in je leven nu. Wanneer je patronen en gedragingen doorziet, kun je gaan staan voor wie je bent en keuzes gaan maken vanuit jouw authentieke zelf. Op die manier kun je groeien vanuit onmacht naar de kracht die in je zit. Patronen uit je verleden hoeven namelijk niet te bepalen hoe het nu met je gaat