De cirkel is rond

Mijn hele leven heb ik al wat met ronde getallen. Ik houd van cijfers die kloppen met elkaar, die elkaar opvolgen en logisch zijn. Noem het een gekke gewoonte, maar ik kan er echt blij van worden als iets er rond en afgerond uitziet. Mijn hart maakte dan ook een vreugdesprong toen mijn oudste zoon ruim 11 jaar geleden exact om 23.45u geboren werd en ik in dit afgelopen ronde jaar 2020 ook nog eens 40 werd.  

Ik houd van het afronden van dingen, van het rondmaken van de cirkel, van het voltooien van dat wat moet gebeuren. Het geeft me een doel, een uitdaging en een streven om dat te doen wat nodig is en nodig blijkt te zijn. Als het klopt, dan klopt het en dan ontvouwt zich vanzelf wat gebeuren moet. Ik blijf het bijzonder vinden om steeds opnieuw te ontdekken dat een goed proces zichzelf leidt, al lijkt het soms nergens naartoe te gaan. In dat opzicht is 2020 voor mij ‘by far’ het mooiste, bizarste, meest emotionele en rondste jaar geweest dat ik ooit gekend heb.

Aan het begin van dit jaar had ik niet durven hopen dat er zoveel moois gebeuren zou in een jaar dat zo bizar begon en inmiddels ook eindigt. De omstandigheden waren lang niet altijd zodanig goed om er vol voor te kunnen gaan, maar ik voelde aan alles dat het de juiste tijd was om het anders te doen. En dat deed ik…

Waar corona alles stilzette, draaide mijn laptop overuren en schreef ik mijn autobiografie af, ondanks de vele schrijfblokkades die ik ook had. Ik vond op bijzondere wijze de juiste tekstredacteur voor mijn boek, zij werd ook mijn uitgever. Wij bleken een gouden match. 

Ik startte mijn eigen onderneming en gaf daarmee ruimte aan mijn eigenheid, ik kon creëren.

Ik was 10 jaar toen ik begon met het schrijven van mijn boek, op mijn 40ste verjaardag bracht ik mijn boek daadwerkelijk uit, het leek onmogelijk, maar het moest zo zijn. Ik ontving zoveel reacties op mijn boek, met daarin herkenning, erkenning, bevestiging en bemoediging, het maakte me stil. Ik kwam in contact met zoveel bijzondere mensen en organisaties, zij gaven me nieuwe ideeën. Nieuwe boekplannen liggen inmiddels klaar om uitgewerkt te worden.

Het afgelopen jaar was bizar op vele fronten, maar zij stond voor mij vooral in het teken van creëren, van het inslaan van nieuwe wegen, van het anders naar dingen kijken, van doen in plaats van alleen denken. Dit jaar heeft me vleugels gegeven om boven de omstandigheden uit te stijgen en te gaan. Om het vertrouwde los te laten en kwetsbaar de wereld in te gaan, vertrouwende op dat wat moest gebeuren. Het maakte me vrij.

Op de valreep van 2020 ontving ik deze week ook nog een extra bijzonder bericht. Alsof ook dit laatste staartje afgerond moest worden juist in dit bizarre jaar, dit ronde jaar, dit afrondende jaar, mijn veertigste levensjaar. Ik ontving de officiële beschikking op mijn aangevraagde naamswijziging.

Het is toegekend en beschikt door de Koning! Ik heb mijn geboortenaam officieel terug! Eerder dit jaar schreef ik hier al een blog over. Ik wilde terug naar mijn oorsprong. De cirkel is rond, op zoveel manieren!

Het afgelopen jaar bracht zowel vreugde als uitdagingen met zich mee, in 2021 worden de uitdagingen wellicht nog veel groter. Het is niet te voorspellen wat de omstandigheden gaan doen, wat verdere maatregelen rondom een pandemie voor gevolgen zullen en kunnen hebben. Wat er wegvalt en wat er wellicht ook voor terugkomt. Het leven is onvoorspelbaar.

Hoe mijn komende jaar er uit gaat zien, dat weet ik nog niet. Plannen en dromen heb ik genoeg, maar de weg er naartoe moet zich nog ontvouwen. Wat ik wel weet is dat ik 2020 nooit zo had kunnen doorlopen als ik mijn omstandigheden de overhand had gegeven. Charlie Mackesy beschrijft het in mijn optiek briljant: ‘One of our greatest freedoms is how we react to things’. Omstandigheden kunnen ons lamleggen, toch hebben we een keuze in hoe we reageren op die omstandigheden, al kunnen we ze lang niet altijd veranderen.

Hoe ga jij 2021 in?

Durf jij te denken in mogelijkheden en in uitdagingen? Durf jij je nek uit te steken? Durf jij onderwerpen bespreekbaar te maken die gevoelig liggen, maar wel tot mooie veranderingen kunnen leiden? Durf jij jezelf de vraag te stellen: “Hoe kan het wel?”. Ik daag je uit… in 2021 en nu… Wellicht kun je dan aan het einde van 2021 zeggen dat ook jouw cirkel rond is, al lijkt het nu nog nergens naartoe te gaan.

1 gedachte over “De cirkel is rond”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *